Att orka, vilja och kunna
För varje generation blir vi allt friskare. Den tekniska utvecklingen gör också att vi kan arbeta längre. Detta till trots, kan jobbet kännas så tungt för många att de inte orkar fullfölja ända till pensionen.
Arbetsmiljön en viktig faktor för att vi ska orka jobba fram tills pensionsåldern, vilken för övrigt höjs till 67 år 2026. För egen del så har jag mer än en handfull år kvar innan jag ens kan fundera på att stänga datorn och luta mig tillbaka i fåtöljen på heltid.
Det som fick mig att snöa in på pensionen, så här lagom till jul och nyår, är att jag nyligen läste en arbetsmiljörapport från GS-facket som visade att endast 4 av 10 bedömer att de kommer orka jobba till pensionen. GS-facket är ett fackförbund inom LO vars medlemmar arbetar med grafisk design, tryckerier, skogsbruk och träindustri. Det har visserligen ingenting med vår polymerindustri att göra, men jag tänker att det kanske spelar mindre roll.
Trivseln på jobbet sägs ha försämrats
I undersökningen anger de svarande att det framför allt är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (hur vi mår, trivs och är mot varandra på jobbet) som försämrats, i takt med att den fysiska arbetsmiljön är otillräcklig.
För att få lite mer klarhet i hur det förhåller sig inom vår bransch slog jag därför Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf, en signal. Efter att ha stämt av med arbetsgivarorganisationens jurister, sa hon att bilden och siffrorna för plastindustrin och dess ägare inte är den samma.
– Våra medlemmar är företagare och de arbetar ofta långt upp i pensionsåldern. De brinner ju för sin verksamhet och är engagerade och finns därför ofta med längre i verksamheterna, säger hon.
Jag hoppas detsamma gäller för plastindustrins anställda och inte bara för dess ägare. Om två veckor väntar jul- och nyårsvila för många, med möjlighet att tanka batteriet. Gör som jag. Ta tillfället i akt att återhämta lite kraft, så ses vi igen in på ett nytt spännande år, 2024.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .