23948sdkhjf

Ätbar beläggning ska ersätta dagens gurkplast

Lundaföretaget Saveggy AB har tagit fram en växtbaserad coating, vilken tillika är ätbar.

I likhet med den inplastning som idag används, förlänger den biobaserade beläggningen hållbarheten på frukt och grönsaker. Skyddsbarriären uppges förlänga livslängden på gurkor med tre till fyra gånger, i likhet med dagens inplastning. Med beläggningstekniken möjliggörs dessutom en besparing av dagens plastavfall. Enligt Nordisk Bioplastförening har tekniken utvecklats och validerats i samarbete med bland andra Lidl Sverige och ICA.

Tillsammans med Odlarna.se, en producentorganisation för svenskodlade gurkor och tomater, ska Saveggy nu utveckla en teknologi med tillhörande produktions- och förpackningslinje för biobeläggning av gurkor, i syfte att ersätta dagens plastförpackningar.

Målsättningen är att produkten ska lanseras på den svenska marknaden under 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094