Det har redan börjat ljusna
Siffrorna visade med all tydlighet att förväntningarna på ljusare tider är betydligt större nu än för bara ett kvartal sedan.
-Plastbranschen är en stor del av Sveriges samlade underleverantörskår, sa Sanna Arnfjorden Wadström när hon presenterade barometern i samband med mässan Plastteknik Nordic den 10 maj.
Siffrorna som presenterades handlade både om hur förra kvartalet upplevdes, hur det ser ut idag och vilka förväntningar underleverantörskåren har på framtiden.
I siffrorna för Q1/Q2 2023 finns väldigt många möjligheter när det gäller goda och nya affärer
-Vi blir fullständigt överösta av negativa kommentarer kring konjunkturläget i media, och om man tittar på svaren vi fått in av våra medlemmar så upplever 38 procent av dessa att vi snart går in i en lågkonjunktur, sa Arnfjorden.
Dock visar siffrorna även att 34 procent upplever att vi befinner oss mitt i den och 10 procent att vi är på väg ur en lågkonjunktur och 5 procent att vi är på väg in i en högkonjunktur.
2021 var för många ett väldigt bra år som sedan följdes av en tuff början på 2022 med en hel del varsel i slutet av året.
- Oron var stor, men sedan hände något när vi började närma oss jul. Det lugnades sig och många ställde sig säkert frågan om detta var tillfälligt eller om det började se bättre ut? Sa Arnfjorden.
Vid en jämförelse med de siffror som presenterades vid förra mätningen är det tydligt att underleverantörerna anser att det börjat ljusna något.
- I siffrorna för Q1/Q2 2023 finns väldigt många möjligheter när det gäller goda och nya affärer, sa hon.
Antalet underleverantörer som förväntar sig en ökad orderingång har ökat markant. Från 22 till 30 procent för plastbranschen unikt, och från 25 till 37 procent för hela underleverantörsgruppen. Även förväntningen på en ökad lönsamhet har ökat precis som produktiviteten.
Siffrorna visade dock att tillgången på utbildad arbetskraft är ett fortsatt och än större problem framförallt för plastbranschen.